petak, 11. veljače 2011.

"KONJIC DOBIO ZAVIČAJNI MUZEJ"


KONJIC – U samom središtu grada Konjica, odmah pored čuvene Kamene ćuprije, otvoren je Zavičajni muzej čiju su izgradnju i opremanje financirali Općina Konjic i USAID. U izgradnju je uloženo oko 400 tisuća maraka s tim da je općina Konjic izdvojila 275 tisuća, a ostatak od 125 tisuća maraka osiguran je donacijama Kraljevine Nizozemske, USAID-a i Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj SIDA preko Projekta upravne odgovornosti (GAP).
U staroj jezgri grada

Glasnogovornica Općine Konjic Biljana Handžo istaknula je da će muzej imati etnografsku i povijesnu zbirku te galerijski prostor za postavke različitih izložbi. To je prvi muzej tog tipa, pored muzeja drvorezbarstva koji je otvoren davne 1924.
“Nije slučajno da se Zavičajni muzej nalazi u staroj jezgri grada. Time se zaokružuje prvobitna ideja ponovnog vraćanja autentičnog izgleda stare jezgre grada”, kazala je Handžo za naš list, dodavši da će Zavičajnim muzejom u početku, do iznalaženja trajnog rješenja, upravljati JU Narodni univerzitet, a depadans ovog muzeja bit će rodna kuća Zuke Džumhura, koja je već ranije otvorena za javnost.
Načelnik općine Emir Bubalo kazao je da je Konjic grad koji ima bogatu povijesno-kulturnu baštinu pa se ukazala potreba da se mnogobrojne starine pohrane na jedno mjesto.
“Bez njegovanja prošlosti nema budućnosti”, istaknuo je Bubalo, obećavši da će i u budućnosti još više nastojati otkriti izuzetno bogatu konjičku etnografsku baštinu.

Bogata prošlost

Kako je kazala Handžo, otvaranje Zavičajnog muzeja samo je početak, jer tek od sada bi se trebalo krenuti u prikupljanje predmeta koji na poseban način prikazuju kako su nekada živjeli naši stari.
“Prošlost Konjica je zaista bogata. Veliki broj nacionalnih spomenika je pod zaštitom države, a zadnjih godina se radi mnogo na revitalizaciji istih. Pored same kulture kao segmenta koji ima veliki prioritet u samom gradu, povijesno-kulturna baština je nešto čemu se poklanja ogromna pozornost”, rekla je Handžo.
U muzeju koji će se u početku moći posjećivati svaki dan od 11 do 13 i od 17 do 19 sati posjetitelji mogu vidjeti različite drvorezbarske proizvode, kao i različite narodne nošnje iz krajeva konjičke općine. Eksponate su najvećim dijelom donirali sami građani Konjica.

Nema komentara:

Objavi komentar